2023. május 26., péntek

TERNÓ 80


 A 80 éves Ternovszky Bélát a Vigadó Sinkovits Termében filmrészleteket közbeiktatva közönség előtt kérdezgettem pályájáról. A kérdéseket idemásolom, aki ott volt, a válaszokat is ismerheti.


A képzőgimiből, a festészet felől érkeztél a rajzfilmes-világba. Volt-e a környezetedben valaki, aki miatt a művészeti pályát választottad?

Hogyan jutottál a Pannóniába? Kik voltak rád hatással? Kik voltak a pályatársaid, akikkel együtt indultál? csapatszellem, vagy vetélytársak? Jankovics, Dargay, Nepp…

Amikor én 75-ben a Pannóniába kerültem, azt mondták, hogy a világ 3 legfontosabb rajzfilmes műhelyének egyike. Igaz volt-e? Mennyire volt a kultúra része a rajzfilm? Kirakatműfaj?

Az első produkciók, amelyekben dolgoztál, és milyen feladatok? Milyen hamar értél a ranglétrán fázisrajzoló gyakornokból az animátori és a rendezői pozícióba?

Tévés sorozatok rendezőként, vezető animátorként (Gusztáv, Mézga család, Bubó). Melyik áll hozzád a legközelebb?

Filmjeid – és még sokak  –  forgatókönyvírója Nepp József. NEP-korszak (kettős jelentés csak a mi generációnk érti.) Foxi-maxi. Áthallásos fekete humor.

Modern edzésmódszerek – fesztiválsikerek. Játék, Sport… Tenisz, lovaglás, de fociztunk is együtt.

Tartsunk kutyát. Darvas Iván egy orosz agár képében a „guljájut” szó helyes kiejtését elmagyarázza…

Külföldi megbízások, bérmunkák, koprodukciók. Pl: Pumukli-sorozat. Új minőség: egy nyugat-német stáb, és új technika: a natúr film keverve a rajzzal.

Legsikeresebb a Macskafogó. Nepp Józseffel közös alkotás. Kik voltak a legfontosabb alkotótársak? animátorok? Színészek? Melyik karaktert, jelenetet kedveled a filmből leginkább?

Máig tartó közönségsiker - és a kortárs kritika fanyalgása. Az amerikai filmek utánzásáról beszéltek, holott azok szatirikus parafrázisát érezzük máig.

Milyen kihívásokat jelentett az Egérút, illetve a Macskafogó 2?  A digitális technikára való átállásra gondolok.

Pályád során szinte valamennyi műfajban dolgoztál: rövidfilm, sorozat, egész estés... Voltál karaktertervező, mozdulattervező, rendező... melyik áll hozzád a legközelebb?

Szórakoztató film: nézni is az - és dolgozni benne szintén. Sejtem a választ, de azért megkérdezem, megbántad-e, hogy nem festőművész lettél? 


 

Nincsenek megjegyzések: