2009. július 1., szerda

NÉMETJUHÁSZKUTYAMENTES EU

Régi plakátosként még emlékszem az 1973-ban megjelent falragaszra: Budapest patkánymentes! A hatalmas akcióból még Dr. Varsányiné is kivette a részét (hozott szalonnával) és Macskakati, aki animációt csinált az Örkény egypercesből. Akkoriban nem különösebben lelkesített föl sem a hír, sem a plakát grafikai megoldása: lehet, a lelkem mélyén inkább az állatok pártján álltam. Persze ha az ember szakmája, vagy életkora folytán eléggé érzékeny (akkoriban ez még állt rám is), akkor akarata ellenére is könnyedén azonosulhat mindennel, esetünkben a mentesítőkkel és azokkal is, akiknek ellenében a mentesítés megtörténik, még ha bűnös szíve mélyén inkább menekülni volna is kedve mindkét társaságtól és minél messzebbre. Végtére is nincs mentesítés mentesítő és mentesítési célcsoport nélkül , (hogy a mentesítések kapcsán felmerülhetne a mentők szerepe is, azt már csak az igazán naivok és naivák képzelik, esetleg kezdő grafikusok, vagy akik látták a L'ecsót - alias: Ratatouille). Lett volna bőven időm elfelejteni a patkánymentes plakátot, de most itt egy új plakát, és érzem, ahogy gyökerezik a lábam a földbe: németjuhászkutyamentes EU! Alig hiszek a szememnek. Eszembe ötlenek Uwe Loesch híres plakátjai, köztük a Dead End (Artists against violence), meg a Zeitzeichen, a német népszámlálásról, s rajtuk a németjuhász kitakart szemmel, ahogy a bűnözőkét szokták. Európai plakátbiennálék nyertesei, erős képi szimbólumok, önvizsgálat, az új német identitás keresése, s e keresés fölötti fájdalmas ironizálás. Nem folytatom, Loesch plakátjainak igazi erénye, a látszólagos egyszerűség mellett az a sokrétű vizuális nyelv, ami szavakra csak komoly veszteség árán tehető át.

Állok a hirdetőoszlop előtt (a másik plakáton a fidesz hálálkodik a sok emberért, akit az EU-ba küldhet) és kutyául érzem magam: csak nem a turultalanítás nagyobb, európai léptékű változata a németjuhászkutya-mentesítés? A haláltáborok “fritzkutyájából” csak egy lépés fasiszta jelképet faragni. A plakát egyébként arra szólít fel, hogy adóm egy százalékával támogassam az akciót. Még a honlap is ott van, jó nagy betűkkel - a szép új világ ígéretével: www.nemetjuhaszkutyamentes.eu
(p.s.:egy csepp nyelvi leleménnyel azért el lehetett volna kerülni az ékezet hiánya miatti félreértést. Vö: Hajnali szárnyalás.)

Nincsenek megjegyzések: