2009. július 6., hétfő

A HELYES IRÁNY

A Transparency International most megjelent Korrupció Érzékelési Indexe (Corruption Perception Index - CPI) szerint hazánk az elmúlt évhez képest 9 hellyel csúszott lejjebb. Elszomorító adat. A Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság (NKB) jelentése szerint költségvetésük oly szerény, hogy abból minden évben csupán 4-5 helyezéssel történő javítást képesek realizálni a CPI egyes tagjaival történő személyes egyeztetések során.
*
Hét éve egy csapat tüntető úgy adott hangot a választások eredményével kapcsolatos kétségeinek, hogy lezárta az Erzsébet-hidat, óriási dugókat okozva ezzel Budapesten. Most, az évfordulón, nehogy az emlékezőknek kedvük szottyanjon valami hasonlóra, a rendőrség lezárta az Erzsébet-hidat, óriási dugókat okozva ezzel Budapesten.
*
Az 1700-as években Bécsben a birodalmi cenzúra összeállított egy könyvet Supplementum Librorum Prohibitorum címmel, amelyben 595 könyv szigorú betiltásáról rendelkeztek. Nem sokkal később egy újabb művet kellett csatolni a listához, amely a Supplementum Librorum Prohibitorum volt, az olvasók ugyanis ebből válogatták kedvenc olvasmányaikat.
*
Szegény, ha élne, már rég közénk lövetett volna.  (Állítólag Zelk mondta Rajk ötvenhatos újratemetésén.)
*
Egy 1993-ban hozott törvény (Btk. 269/B. § (1) megtiltja az ötágú csillag és a szvasztika ábrázolását. Sajnos azonban kimaradt a törvényből a kör rajzolásáért járó halálbüntetés, pedig elegendő lett volna a már bejáratott i.e 212-es szirakuzai „Noli turbare circulos meos” törvény adaptálása.
*
Keresztút című 1998-as rézkarcomat fordítva (fejjel lefelé) közölte az Élet és Irodalom. Jobban megnézve a lapot, elbizonytalanodtam: lehet, hogy a Keresztút áll jól és az összes többi kép és szöveg van megfordítva? Azóta az És rendszeresen így jelenik meg: fejjel lefelé van benne minden. Lehet, hogy vannak elkényelmesedett olvasók eleve úgy látnak neki az És olvasásának, hogy visszafordítják?
Az országgyűlési képviselők szemérmetlenül magas pénzeket vágnak zsebre költségtérítés címén, ráadásul nem is adóznak utánuk. Egy törvénnyel lehetne megváltoztatni a helyzetet. A törvényt kiknek kellene megszavazniuk? Az országgyűlési képviselőknek. Na vajon megszavazzák? (Egy példa: a jelenlegi kormánypárt Nyakó nevű frontembere úgy markolja föl a szállásköltség-térítésnek nevezett zsozsót, hogy a vele ezt a „szállást” megosztó nej, aki szintén képviselő, ugyanezt teszi. Kicsit ciki, de állítólag törvényes!)
*
Aztán vigyázz ám a kisbaltára, mert emlék, a dédapámé! Mindig nagy becsben volt: nagyapám új nyelet faragott neki, apám meg kicserélte a fejét.

1 megjegyzés:

Utisz írta...

Részlet egy levélből: ...sokak fejében még mindig az van, hogy én megrágalmazom az embereket, ami hazugság. Nem tudom ki terjesztette el rólam, szerintem J. M.
Részlet egy jegyzőkönyvből: Az egész úgy kezdődött, hogy az az ember visszaütött.