2011. július 17., vasárnap

KINN IS VAGYOK, BENN IS VAGYOK


… ügyeskedhet, nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret… – bár a feltételei, legalábbis virtuálisan megvannak: a mellékelt rajz egyszerre kívülről és belülről jeleníti meg a Pantheon kupola szerkezetét. A kint és bent összekapcsolásával már egy húsz évvel ezelőtti rézkarcon is megpróbálkoztam, a címe ez volt: Sarokház az Andrássy út és a Népköztársaság útja kereszteződésében. Talán nem is kellett volna írnom, mikor csináltam, a közelmúlt magyar történelmének ismerői a címben rejlő verbális paradoxon alapján pontosan meg tudnák határozni, mikor készülhetett. Nehezebb eldönteni, hogy egy sarokházat, vagy egy belső udvart ábrázol-e a kép, konvex, vagy konkáv formát jelölnek-e ki a vonalak. Nézőpont kérdése mondhatnánk, a nézőre bízván az ítéletét: szabadságra, vagy rabságra születtünk-e inkább. Azt hallom, pszichológiai tesztként is használják mostanában, eldöntendő introvertált vagy extrovertált-e az illető, aki a képet nézi.
Oscar Reuterswärd svéd képzőművészt a lehetetlen tárgyak atyjaként szokták aposztrofálni. Ő találta ki a legismertebb és “legegyszerűbb” lehetetlen tárgyat, a “tribádot”. Oly sokat használták a képzőművészet, a dizájn, a reklám, sőt a pszichológia területén, annyira ismert jellé vált a huszadik század során, hogy már szinte eszünkbe sem jut az eredetét firtatni. A különös háromszöget általában Penrose-háromszögként emlegetik a tudósok, mert a későbbi neves matematikus Roger Penrose publikálta először. Bruno Ernst közvetítésével jutott el hozzám Oscar Reuterswärd utolsó levele. Új, az eddigiektől különböző „impossible figures” létrehozásán töprengett Reutersvärd, amelyeket egyelőre csupán belső látásával látott, ám – mint írta - ha sikerülne lerajzolnia őket, „akár egy kifordított Eiffel torony ábrázolására is képes lenne”. A kevés konkrétumot, ám érdekes sejtetéseket tartalmazó szöveg megindította a fantáziámat, a fenti gömb, amely egyszerre mutat kívülről és belülről is egy kupolát, talán olyan szerkesztmény, amellyel Reuterswärd is foglalkozni kívánt utolsó éveiben.
"Since some weeks I am industrious, productive and innovative. Above all I am on the track of a quite different and another type of impossible figure,. I can see it for my inner sight. It mixes up what is near and distant in an overwhelming way.. I hope that I  perhaps will carry out and realize this "discovery". I have gone through series of trials and errors, but not yet achieved a "credible" result. When I will succeed, perhaps I will be able to draw an inside out Eiffel tower".

Nincsenek megjegyzések: