2009. augusztus 19., szerda

NAPLÓ

Megjön Hollandiából (Paul hozza) a Twente Egyetem és az enschedei Beeld-Aambeeld Galéria kiállítás-sorozata alapján összeállított könyv: Qua Art – Qua Science. Tizenhárom tárlat Rinus és Martha Haveman szervezésében, köztük a tavaly júniusi Anamorphoses with Double Meaning.
*
Cserepesnek hála, viszonylag jó minőségben nézhetők a weben a rajzfilmjeink, legalábbis azok, amelyeknek Karcsi csinálta a zenéjét. Tőlem a Vigyázat lépcső és az Útvesztők. Dórától a Garabonciák és az Álommalom. Szétesett a világ, vajon össze lehet még rakni? Voltaképpen létezésünknek ezt az alapvető dilemmáját veti fel álomszép Álommalomjával Keresztes Dóraírja Lőcsei a Magyar Nemzetben, és persze ő sem érti, hogyan maradhatott ki a KAFF-ról a film, amelynek így reménye sincs, hogy a versenybe jutott művekkel kötelességszerűen foglalkozó média úgy-ahogy a hírét keltse. Szerencsére Gabi kelti, meg Lázár Fruzsina, aki a hét embereként mutatja be Dórát a műsorújságban, és persze más fesztiválok, ahova hívogatják.
*
Anna is rajzfilmekről ír mostanában: a frissen beindult Prizma online változatában jön egy hosszabb tanulmánya az egyik KAFF nyertes filmről. Egy „becsali” mondatot idekopizok belőle. Bertóti ironikus értelmezéséből következtetve pedig még az is lehetséges, hogy a szép és a szörnyeteg, Ariadné és a Minótaurusz (akik amúgy testvérek voltak) vérnőszéséből burjánzik tovább a világ.
*
Tévés fölkérés: írnám meg a száz legjobbnak tartott magyar novella címét. Nagy családi brainstorming segít. Apu persze ümmög, hogy ő nem, aztán neki jutnak eszébe mégis a legfontosabbak, igaz, egyetlen élő író elbeszélése sincs az ő listáján. Íme a top10, akiktől végül több novella is bekerült: Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Örkény István, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Lázár Ervin, Bodor Ádám, Tóth Krisztina.
*
Kerteken vonuló esti szilvadobogás. Részeg sündisznók dülöngélnek az erjedő gyümölcsök szőnyegén. Az utolsó fán maradt szemekből szilvásgombócok lesznek és rögtönzött typográfiai kongresszus keretében fogyasztatnak el. A résztvevők: Nádai Feri és Melinda, Kiss Pista és Marcsi, Vida Győző. Drága tanár urak: hamarosan itt az iskola.
*
Diabolus-party. Ne tessék megijedni, nem valami bulgakovi szeánszon vettünk részt, csupán az Ördögh Laci által létrehozott galéria művészei gyűltek össze borozni (arezzoi édes) és tortát falni (Auguszt). A résztvevők: Naomi, Klári és Laci, mi Dórával, valamint két olasz festő: Sonia Ceccotti és Constantin Migliorini Poggibonsiból (Poggibonsi, na erről majd máskor. Épp Joseph Brodsky Velencéjét olvasom: a várandós nőnek, ha gyönyörű gyermeket akar, gyönyörű dolgokat kell néznie. Egy jó tanács, ez már tőlem: ne utazzon P-ba.) Aki viszont kíváncsi a társaságra, látogasson el a Diabolus galériába.
*
Elment Cseh Tamás: Belőlem valaki útra vált/Útra a jobbik részem/Kiment belőlem, itt hagyott/Csak úgy észrevétlen/Félre se néztem, annyi volt/Csak annyi volt, egy szót se szólt/Hirtelen elment, itt hagyott/Valaki útra vált, a jobbik részem...
*
Finissage a Werner Nekes Gyűjteményből rendezett műcsarnoki kiállításon. Marcival megnézzük Nekes Uliisses című filmjét (a homéroszi és joyce-i történet hosszadalmas parafrázisa a kinematográfia múltjából vett utalásokkal és posztmodern reflexiókkal kísérve) aztán megismerkedünk a gyűjtő-rendezővel is. Kiderül, ő is ismeri a munkáimat, megvette a Lerajzolt időt, sőt szeretne meglátogatni. Sok a közös téma és ismerős, elüldögél nálunk egy délutánt, s elvisz két anamorfózist meg két rézkarcot.
*
Acqui Terme - Biennale Internationale per l'Incisione. 50 országból 650 grafikus vett részt a kiállításon. A honlap szerint a 25 finalista közé választották a Fal c. rézkarcomat.

Nincsenek megjegyzések: