2010. február 16., kedd

NYOLC SORBAN


1. ELFOGADOTT KIRÁLYCSEL,*
2. BÁRKI LÉGY, A SÖTÉT NYER,
3. EZ A HALÁL PARTIJA,**
4. ELLENFÉL A MASINA,***
5. EMLÉKEZZ A TÖRÖKRE****
6. ODAÁTRÓL ÖRÖKRE.
(7. KEVESEBB, MINT EGY OLDAL*****
8. SZEDVE BODONI BOLDDAL.******)

*A királycsel akkor válik elfogadottá (gambit du roi accepté), ha az f4 mezőn felkínált gyalogot a sötét leüti (2.f4 exf4). A játék kevésbé bátor változata az „elhárított királycsel” (gambit du roi refusé): pl.: 2.f4 d5…
**A klasszikus metafora szerint az élet egy sakkparti. (pl: Bergman Hetedik pecsét című filmjében Antonius Block a Halállal sakkozik, s a játszma tétje a kereszteslovag élete.)
***Utalás Kempelen Farkas sakkautomatájára: a szabadkőműves polihisztor 1769-ben állítólag Mária Terézia "szórakoztatására" eszelte ki a sakkozó gépet; működésének titka máig ismeretlen. Az automata előszeretettel választotta a „királycsel” nevű megnyitást, amelyet Johann Baptist Allgaierre, a kor ismert sakkozója is gyakran használt, ezért sokan azt gondolták, hogy ő volt elbújtatva a masinában.
****Kempelen sakk automatájának látható része egy sakkasztal mellett pipázgató török basából állt, aki valami belső mechanika segítségével tologatta a tábla figuráit.
*****Az 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Hf3 g5, stb. kezdetű játszma leírása, illetve ez a vers a hozzá tartozó lábjegyzetekkel együtt is kevesebb, mint egy oldal.
******Giovanni Battista Bodoni olasz nyomdász és betűmetsző volt, ő alkotta meg a híres Bodoni betűtípust. (A „bold” a betű vastagított változata.) Kempelen kortársa volt, 270 éve született, éppen ma, február 16-án lenne a születésnapja!

Nincsenek megjegyzések: