2018. június 14., csütörtök

FOCI-PLAKÁTOK


Indul végre a foci vébé forró hónapja, hivatalosabban a 2018-as FIFA világbajnokság, ami június 14. és július 15. között zajlik majd Oroszországban. 32 csapat 64 meccsen dönti el, ki legyen a legjobb. Magyarország ezúttal hiányzik, igaz már 1986 óta folyamatosan nincs ott a vébéken, ami azért is ciki, mert korábban kétszer is ezüstérmes volt, 54-ben ráadásul úgy, hogy már a döntő előtt kikészítették neki az aranyat. A moszkvai megnyitó napján minden magyaron elömlő szplín minket kétszeresen is elér: a résztvevő 32 ország egy-egy grafikusa felkérést kapott, hogy plakátot tervezzen, foci-plakátot. A „FOOTB-ALL MIX” akció kitalálója természetesen egy foci-nagyhatalom szülötte, a brazil Felipe Taborda, aki többször összegyűjtötte már a világ plakáttervezőit; hasonló akcióiról, az Utisz Blog olvasói az 1992-es riói eco-plakát-projekt révén értesülhettek, illetve akkor, amikor ugyanezt az összeállítást a budapesti Parlamentben is bemutatta. Ha Oroszországban nem is focizunk, a Felipe és segítőtársa, a bolíviai Susana Machicao által összegyűjtött és a résztvevő 32 országban egyszerre bemutatásra kerülő anyagot azért mi is láthatjuk. A bemutató helye egyelőre az Utisz Blog, ám ha egy galériának, múzeumnak, vagy netán stadionnak kedve szottyanna az igazi plakátokat is kilógatni, az sem megoldhatatlan ... sőt!


A felkért 32 plakáttervező: Adali Faiçal MOROCCO, Ahn Sang-Soo SOUTH KOREA, Alain Le Quernec FRANCE, Alejandro Magallanes MEXICO, Amr Shaalan EGYPT, Boris Ljubicic CROATIA, Diego Bermúdez COLOMBIA, Eduardo Aires PORTUGAL, Elham Elhattan SAUDI ARABIA, Fernando Pimenta BRAZIL, Fidel Sclavo URUGUAY, Filip Tofil POLAND, Fons Hickmann GERMANY, Gábor Palotai SWEDEN, Gitte Kath DENMARK, Hatem Chelbi TUNISIA. Hernán Berdichevsky ARGENTINA, José Alberto Hernández COSTA RICA, Ken Cato AUSTRALIA, Lemi Ghariokwu NIGERIA, Loana Boppart SWITZERLAND, Mariana Núñez Haugland PANAMA, Matthieu Gorissen BELGIUM, Mehdi Saeedi IRAN, Neville Brody ENGLAND, Peret SPAIN, Sandra Tineo PERU, Shino Suefusa JAPAN, Siggi Odds ICELAND, Slavimir Stojanovic SERBIA, Sophie Mann SENEGAL, Vladimir Chaika RUSSIA.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Talán a tervezök nevét fel kellett volna tüntetni valahol. Pl. az egyik palákátot én terveztem, valamint sok ismert tervezö van köztük. Üdvözlettel, Gábor