2013. január 13., vasárnap

MAUK ÉS RENÉ

 Maurits Cornelis Escher és René Magritte, a 20. század talán két legjelentősebb művész-filozófusa, akik ráadásul éppen egyidősek voltak (1898-ban születtek mindketten) valószínűleg sosem találkoztak, pedig minden lehetőségük megvolt rá. hiszen hosszú ideig éltek azonos városban: Brüsszelben. Magritte a város központjától északra fekvő Jette kerületben lakott (Rue Esseghem), Escher pedig a déli Uccle kerületben (Avenue de Saturne).
Olykor persze lehet, hogy látták egymást, de nem tudták, hogy mily kivételes esemény részesei. Elhatároztam, hogy egyszer, legalább egy grafika virtuális terében, jóvátéve a sors bűnös léhaságát, összehozom a két férfit.

P.s.: Egyszer meg kéne rajzolni egy másik „soha meg nem történt találkozást” is: a szereplők kétségtelenül híresebbek, bár bevallom, momentán kevésbé érdekelnek, mint a brüsszeli fiúk. 1913 elején Bécsben lakott Sztálin, s alighanem többször is találkozott Hitlerrel, aki szintén ott élt akkoriban. A 35 éves grúz a Schönbrunner Schlosstrasse 30. alatt a Trojanovszkij házaspárnál vendégeskedett, a 23 éves Hitler pedig a Birgettenauban lévő Meldemannstrassén egy férfiszállás lakója volt. Igaz, hogy a két hely majd tíz kilométerre van egymástól, viszont mindketten szerettek Ferenc József schrönbrunni palotájának nyilvános parkjában sétálgatni, ahol Hitler talán vázlatokat rajzolt és azon töprengett, két sikertelen felvételi után megpróbáljon-e harmadszor is bejutni a festőakadémiára, a Sztálin hóna alatt tartott mappában pedig készülő főművéhez A marxizmus és a nemzeti kérdés című könyvhöz készített jegyzetek voltak, bár az is lehet, hogy  csak a legközelebbi bolsevik bankrablás előkészítéséhez szükséges dokumentumokat tartotta benne.


 

Nincsenek megjegyzések: