2013. június 8., szombat

HABÁR FELÜL A GÁLYA...

A Duna mente egykori ártéri gazdálkodása a természettel való együttműködést jelentette, és ez megkülönböztetett jólétet és műveltséget teremtett, bizonyítván azt, hogy az emberi civilizáció nemcsak rombolni, hanem építeni, védeni és gazdagítani is tudja a természet sokszínűségét, a biodiverzitást. A XVIII. század végén megkezdett vízrendezések nem az árterületen élő nép, hanem a nagybirtokosok, kalmárok, és a bécsi udvar érdekeit szolgálták. A történelem elhallgatja azt, hogy az egykor vízjárta területek szántófölddé való átalakításáért népünk súlyos árat fizetett és összességében máig folyamatosan fizet és fizetni is fog, ha nem tanulunk e részletesen feltárt múltból. (Andrásfalvy Bertalan: A Duna mente népének ártéri gazdálkodása)

A múlt vízépítési tapasztalatai semmi mással nem pótolható ismeretanyagot jelentenek, olyan ismereteket, amelyeket alapvető fontosságú tényezőként vesznek tekintetbe szerte a világon. A múlt tapasztalatai közé be kell iktatnunk az Árpád-kori vízügyi rendszer eredményeit is, melyek egymást követőnemzedékek évszázadok során felhalmozódott tudását ötvözik magukban. Különösen felértékelődnek ezek az ismeretek ma, amikor Magyarországon a vízügyi problémák halmozottan jelentkeznek: árvíz, belvíz, aszály. (Takács Károly: Öntözés, víztározás, halastavak és árvízkezelés ezer évvel ezelőtt)
Andrásfalvy Bertalan, később Molnár Géza, majd Tóth József kutatásai, a magyar hagyományban egy ökológiailag hibátlan vízgazdálkodási módot találtak, ami a mai problémákra is megoldást ad. Ennek lényege, hogy a rendelkezésre álló vizeket, a tájon tartja mindaddig, ameddig ez egyáltalán lehetséges, így biztosítva a mindenkori környezeti paraméterek engedte, legnagyobb víz jelenlétet, gyakorlatilag minimális ráfordítással. (Tóth József: A szakrális gazdálkodás helyreállítása)

Nincsenek megjegyzések: