2009. december 9., szerda

SZÍNHÁZI PLAKÁTOK

Virtuális tárlatvezetés a fehérvári kiállító teremben, a közönség zöme a Szituról, vagyis a Pannon Egyetem színháztudományi tanszakáról érkezett. Színházplakátokat vetítgetek és végül felolvasom a Zsöllyébe rendelt, de valami megmagyarázhatatlan okból mégsem közölt írást: Tanácsok színházi plakátok tervezéséhez.
1. Légy szívélyes, amikor a színház titkárságáról fölhívnak. Mondd, hogy jól ismered a darabot, sőt szinte a kedvenced. Ha a dramaturgiai változásokra hivatkozva mégis el akarják küldeni a szöveget, ne ellenkezz, de a következő címet add meg: 4321 Csempeszkopács, Gagarin sétány 123/c. F lépcsőház 9.
2. Ha mégis megkapnád e-mailen a színdarabot, azonnal futtass át rajta egy skandináv helyesírási javító programot, amely az összes szót kicseréli a hozzá leginkább hasonlító norvég idiómára. 3. Amennyiben a szerző találkozni akar, hogy elképzeléseit megossza veled, légy nyitott, folyamatosan helyeselj, de tárd fel előtte őszintén, hogy a rendező már homlokegyenest ellentétes instrukciókkal látott el.
4. Ha a rendező berendel a próbára, első utad a büfébe vezessen, ahol rokfortos szendvicset vásárolsz. Készíts belőle rugalmas, elasztikus galacsinokat, s a nézőtérre érve ne mulaszd el a füledbe dugni őket.
5. A próba végén légy lelkes, mondd, hogy pontosan észrevetted az összes jelképes utalást és aktuális kikacsintást, és ne felejtsd el a vizuális üzenet poliszemantikus megfogalmazását, illetve per tangentem a perceptív inkongurencia szükséges relativizálását is szóba hozni.
6. Mielőtt a vázlatokat e-mailen átküldenéd, legyen rá gondod, hogy az ájlávjú vírus valamivel előbb érjen oda. 7. A határidővel csak annyira csússz el, hogy a színházba már ne tudd eljuttatni a tervet, viszont a nyomdával küldess egy sms-t a rendezőnek, hogy várják Dabason a vasárnap hajnali gépindulásnál.
8. Ha következetesen jársz el, kizárt, hogy nem ez lesz életed legjobb színházi plakátja.

Nincsenek megjegyzések: