2024. augusztus 25., vasárnap

MI A KÖZÖS AZ NBC-BEN ÉS A CNN-BEN?

Az NBC televízió – vagyis a National Broadcasting Company a legnagyobb amerikai televízió társaságok egyike. Székhelye a Rockefeller Centerben van. Peacock Networknek - Páva Csatornának is hívják, mert a logójuk egy stilizált pávát formáz. Az Atlantában székelő CNN (Cable News Network) a másik legismertebb amerikai hírcsatorna; mindkettőt világszerte nézik. Vajon mi a közös bennük? Természetesen az, hogy mindkét csatorna történész szakértőjének falán ugyanaz a plakát lóg. A CNN emberét Timothy Naftalinak hívják, az NBC-ét John Siphernek.

 



2024. augusztus 11., vasárnap

PAKA!


Augusztus 31-én lesz a harmincadik évfordulója annak, hogy az orosz csapatok elhagyták Észtországot. Az ország ugyan 1991 augusztusában függetlenné vált, de további három évbe telt, amíg a megszálló szovjet hadsereg utolsó katonái is távoztak. A kivonulást a fenti plakáttal köszöntötték, most az évfordulóra emlékezve újra elővették a plakátot, hogy egy koncertet és egy pénzgyűjtési kampányt reklámozzanak vele, melynek célja Ukrajna megsegítése.

 A „Paka” orosz szó, ebben a szövegkörnyezetben megközelítőleg úgy fordítható, ahogy a plakát eredeti változatán szereplő adieu / agyő.

Ide kattintva egy friss (augusztus 14-i) rádióműsort is meghallgathattok, ahol szóba kerül a fenti plakát is: Vasztok - a Tilos Rádióban.