2019. október 9., szerda

KÖNYV A TÜKÖRBEN, AVAGY A MEGEVETT TENGERÉSZEK


Az Utisz Blog olvasói számára talán nem lesz teljesen ismeretlen a Képzőművészeti Egyetemen október 17-én este 6-kor kezdődő előadás, de néhány újdonsággal talán nekik is szolgálhatok. A cím: Könyv a Tükörben, avagy a fölfalt matrózok.
Mottó: „A látszólagos véletlenek a fizikai kauzalitás hálóján tátongó létfontosságú hézagok, melyeken át megnyilvánítja akaratát a deus ex machina; a valóság szövetének lyukai, amelyeken át beszivárog a Végzet és a Sors." (Arthur Koestler)
Feladvány: ha 1 hajósinas 3 tengerésznek 4 napra elegendő, akkor 6 tengerész 12 napig történő élelmezéséhez mennyi hajósinasra lenne szükség?
Címszavak: alteregó, Atlanti óceán, antropofágia, Charles Baudelaire, Salvador Dalí, Edward James, koincidencia, könyv, René Magritte, másolat, Richard Parker, Edgar Allan Poe, Arthur Gordon Pym, szürrealizmus, tükör.

Ha valakinek előző estére sincs programja, jöjjön el a Petőfi Irodalmi Múzeumba, az  Illusztrációs Fesztivál  kiállításának megnyitójára. A téma:  Ady Endre, Csáth Géza, Örkény István. Vajon ezek hárman találkoztak-e? A megnyitón kiderül. Szerdán este 6-kor. A részletek itt és itt!

1 megjegyzés:

IsmeretleN írta...

Talán hat hajósinasra lenne szükség, de nem vagyok benne biztos. A mateknál sokkal jobban érdekel a koincidencia elve,no meg az "óceánérzés" olyan megtapasztalása, amikor még az óceán közelségére sincs szükség. Nincsenek kétségeim: az előadás nem marad meglepetések nélkül ezúttal sem!