2012. április 20., péntek

HERTULÉK AZ AMIBAN

A korai magyar képzőművészet egyik legértékesebb darabja az 1320-40 között készült  Magyar Anjou-legendárium. A többnyire magyar szentek életét bemutató legendagyűjtemény illusztrációit, legalábbis a kutatók zöme ezen az állásponton van, az Itáliából származó miniátor Hertul mester készítette. A megbízó Károly Róbert volt.
A művész honoráriuma Medgyes, a mai Fertőmeggyes (Mörbisch) település volt. Az adományt Hertul később elzálogosította, így Medgyes visszakerült Sopron városának tulajdonába. Szintén egyedülálló darabja könyvművészetünknek a Képes krónika. A megrendelő Károly Róbert fia, Nagy Lajos király volt, az illusztrátor pedig valószínűleg Herul fia Miklós. Az ő jutalma is egy falu, történetesen éppen Medgyes lett. (Hertul fiát már Meggyesi Miklósként is emlegetik az oklevelek.) A művészcsalád következő tagja Hertul fia Miklós fia Miklós. Egy Sopron város levéltárában található oklevél szerint, amelyeket Nagy Lajos lánya, I. Mária királynő állíttatott ki, Hertul fia Miklós fia Miklós 1385-ben utód nélkül halt meg ezért nemesi birtoka, Medgyes (Fertőmeggyes) az ősiségi törvény értelmében visszaszállt a koronára, melyet a királynő Sopron városának adományozott.
A magyar képzőművészet történetének meghatározó szereplőiről van szó. Elsősorban illusztrátorok voltak. Az Anju Legendárium mellett, amelynek lapjait a világ legnagyobb múzeumaiban őrzik, valószínűleg Hertul festette a Nekcsei Bibliát, illetve Hertul fia Miklós volt a Képes krónika mellett a Királytükör, a Secrerum secretorum illuminátora. Az AMI-ban (a soproni egyetem alkalmazott művészeti intézetében) elhatároztuk, hogy megpróbáljuk visszaállítani a ma már alig ismert, és az illusztrátor kollégák által sem számon tartott  művészek reputációját. Tegnap az egyetem grafikai tanszékének három termét a Hertul-család tagjairól nevezzük el (folyt a pezsgő!), ma pedig megrendeztük az Első Hertul Kerékpáros Emléktúrát, vagyis egy csapat diákkal eltekertünk Sopronból Mörbisch-be (16 km). A továbbiakban nemzetközi konferenciát rendezünk magyar és osztrák kutatók (művészettörténészek, irodalomtörténészek, képzőművészek) részvételével Sopronban; „In memoriam Hertul familia” címmel kortárs osztrák és magyar művészek bevonásával vándorkiállítást szervezünk; megalapítjuk a legjobb illusztrátoroknak járó Hertul-díjat, amelyet minden évben a Sopronban (vagy a Mörbisch-ben) rendezett Hertul-napon adnák át; Hertul-emlékművet állítunk és a világ nagy múzeumaiba szétszóródott, illetve a Magyarországon található Hertul-családtól származó munkákból egy nagy reprezentatív kiállítást szervezünk a legjelentősebb budapesti illetve bécsi múzeumban … de legalább az AMI tornatermében. :-)

Nincsenek megjegyzések: