2010. szeptember 14., kedd

ISMÉTLŐDÉSEK

A Követ és a fáraót (lehet, hogy csak "munkacím" marad) szerkesztgetve, újabb történelmi déjà vu-re bukkanok. A szereplők Tamások és Henrikek. Thomas Becket (1117 – 1170) Anglia lordkancellára majd Canterbury érseke volt. II. Henrik (1133 – 1189) pedig az első Plantagenet király. II. Henrik, akár csak három és fél évszázaddal fiatalabb druszája, a Nyolcadik, egyházpolitikáját a római befolyás lazítása határozta meg. Becket, a fiatalkori barát, egyházfőként királya ellen fordult és az egyház érdekeit próbálta védeni a világi hatalomtól. II. Henrik megölette Becketet, akit, Morushoz, hasonlóan később szentté avattak a katolikusok. Az analógia oly nyilvánvaló volt, hogy a Morust kivégeztető VIII. Henrik Thomas Becket, vagyis Canterburyi Szent Tamás sírját kinyittatta, maradványait elégettette, csontjait szétszóratta, betiltatta a rá emlékező ünnepeket és zarándoklatokat (Chaucer művében, a Canterbury mesékben éppen Becket sírjához igyekeznek a zarándokok) és elrendelte, hogy minden írásban, könyvben, oklevélen vastagon húzzák át, töröljék ki, tegyék olvashatatlanná a nevét. Morus magyar vonatkozásáról (A balsorsban való vigasztalódásról) már írtam, de természetesen, mint mindennek, a Becket sztorinak is van magyar szála: a szent szétszóratott csontjai 1538-ban Esztergomba kerültek (ki hihette akkoriban, hogy épp Magyarorszgon lesznek az ereklyék in secure?), és most a Tamás hegyen álló Fájdalms Szűz-kápolnában vannak.
*
Richly Zsolt Sopronban. Állítólag a MOME-n egy diáklány a bokájára tetováltatta a kockásfülű nyulat. Az AMI-ban tartott előadást követő rögtönzött vita témája: ki melyik Richly-rajzfilmfigurát tetováltatná magára? Én az eső-hajú vonal-lányt válaszom a Magyar képekből: „ess eső, ess …”
*
New Yorkban, a School of Visual Arts-ban Steven Heller megnyitja a meghamisított iráni választások ellen demonstráló plakátkiállítást. A kiállítás címe: „ Where is my Vote?” A százötven kiállító közül őket emeli ki a honlap: R. O. Blechman, Cathie Bleck, Seymour Chwast, Ivan Chermayeff, Milton Glaser, Robert Grossman, Anita Kunz, Yossi Lemel, Jennifer Morla, István Orosz, Woody Pirtle, Andrea Rauch, Ralph Steadman, Gary Taxali, James Victore and Massimo Vignelli, Szeptember 25-ig lehet megnézni.
Megnyílik Monsban is a plakáttriennálé, ott a másik iráni plakáttal szerepelek, ezzel.
*
A tizenharmadik „Rüttenscheid Prize” átadása Essenben. Az egykori díjazottaknak "kötelező" a részvétel. A mostani kitüntetett Stephan Bundi Svájcból. Kiállítás a Grillo Theater dupla hélix formájú lépcsőházában, ünnepi jazzkoncert az esseni Philharmonie épületében, lakoma Viktor Seroneit stúdiójának udvarán, fogadás a Folkwang Múzeumban, éjjeli darvadozások a Hotel Ypsilon bárjában, végül Uwe Loesch-éknél a szokásos kerti parti. A három egymásba érő napot akár előre is meg lehet írni… Na ha majd valami más is lesz, akkor fogalmazok egy post scriptumot.   
*
Mely évszázad elfelejtett
városába nyíl e rejtett,
lombja vesztő vak lugas?
s mely száradt patakmederbe’
jössz avart rugdalva szembe
könyvbe hajló bús utas?


Nincsenek megjegyzések: